Salamura asma yaprağı mevsiminde toplanır ve uygun koşullarda salamura edilerek, sonrasında kullanılmak üzere saklanır. Özellikle sarma veya dolma yapımında çok sık tercih edilen asma yaprakları hem çok lezzetli hem de inanılmaz faydalıdır. Geçmişte yalnızca insanların kendi evlerinde yapabildiği bu salamura işlemi, artık gıda firmaları tarafından da üretilmeye ve satılmaya başlamıştır. Böylece salamura asma yaprağına ulaşım çok daha kolay hale gelmiştir.
Salamura Asma Yaprağı Nasıl Yapılır?
Salamura asma yaprağı genellikle üzüm bitkisinin yaprakları toplanıp sonrasında tuzlu suya basılması ile elde edilir. Yaz aylarında toplanan asma yaprakları, öncelikle temizlenir ve daha sonra uygun oranlarda tuzlu suyun içerisine konularak salamura işlemi sağlanır. Kullanılmak istendiğinde istenilen miktarda salamura yaprağı fazla tuzu gitmesi için suda kaynatılır.
Salamura Asma Yaprağının Faydaları
Salamura asma yaprağı pek çok vitaminden ve mineralden zengindir. Bu yüzden de düzenli olarak tüketmenin pek çok faydası bulunur. Bu önemli faydalar şöyledir;
- Toplardamar üzerinde güçlendirici etkisi vardır. Bacaklarda oluşan varis ve şişmeleri giderme özelliğine sahiptir.
- Demir bakımından zengin olması sebebiyle kırmızı kan hücrelerinin üretimini artırır.
- İçerisinde bulunan C vitamini ayrıca demir emiliminin artmasını sağlar.
- İçerisinde bulunan A vitamini, göz sağlığının korunması üzerinde etkilidir.
- Düzenli olarak tüketildiğinde, içerisinde bulunan çinko sayesinde bağırsak hareketleri düzenlenir ve korunur.
- Ağız içinde bulunan aftların giderilmesini sağlar ve özellikle ağız kokusunun giderilmesini sağlar.
- Düzenli olarak tüketilen asma yaprağı aynı zamanda zayıflamanızı destekler. Kilo verme sürecinde rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Salamura Asma Yaprağının Kullanımı
Asma yaprağının kullanımı da çok çeşitlendirilebilir. Türk mutfağında en yaygın kullanım biçimi sarma ve dolmadır. Türk mutfağının yanı sıra birçok ülkenin mutfağında da aynı biçimde kullanılır. İsterseniz alternatif tariflerde de asma yaprağını çok rahat kullanabilirsiniz. Ayrıca asma yaprağı ile sos, salata gibi alternatif tarifler de yapabilirsiniz. Sadece kullanmadan önce mutlaka suda haşlayarak, fazla tuzunun giderilmesi gerekir. Salamura asma yaprağı fiyatları genel olarak uygun ve makul olduğu için istediğiniz gibi kullanabilir ve lezzetli yemekler hazırlayabilirsiniz. Özellikle zeytinyağlı sarma yapmak için salamura asma yapraklarını kullanabilirsiniz.
Doğal asma yaprağı satın almak için https://www.inze.com.tr/urun-kategori/urunler/asmayapragi/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.